Data i hora: 13 de febrer de 2023 entre les 17 i les 19.45 hores
Lloc: Sala Nicolau d’Olwer (Institut d’Estudis Catalans).

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Ràdio, el 13 de febrer de 2023 la Societat Catalana de Comunicació (SCC), societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha organitzat una jornada especial. Maria Corominas, vicepresidenta de l’IEC, serà l’encarregada de donar la benvinguda.

Aquesta trobada està estructurada en tres parts. La primera part inclou la lliçó d’hivern que la SCC-IEC organitza anualment, que en aquesta ocasió serà a càrrec de la investigadora especialitzada Maria Gutiérrez García, membre de l’OBS, l’Observatori de la Ràdio a Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona. La segona està dedicada a la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, un projecte desenvolupat per l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB), en col·laboració amb la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General d’aquesta universitat. I, per acabar, es podrà assistir a l’enregistrament del programa L’altra ràdio, de RNE-Ràdio 4, dirigit per Cinto Niqui.

Lliçó d’hivern, dedicada a la investigació del mitjà radiofònic

Maria Gutiérrez García ens parlarà sobre l’estat de la investigació de la ràdio i ens explicarà per què s’ha de continuar investigant aquest mitjà de comunicació. El pòdcast, que afavoreix una major llibertat a l’hora de decidir on i quan escoltar un programa, o la cerca de l’audiència juvenil són dos dels temes que han rebut l’atenció de molts equips investigadors recentment. Bertran Salvador, membre de la Junta de la SCC-IEC, serà l’encarregat de moderar aquesta primera part.

Presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

A la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (https://arxiuradio.uab.cat/), hi participaran totes les institucions implicades en aquest projecte. Núria Casaldàliga, directora del Servei de Biblioteques (UAB), Cinto Niqui, responsable de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya i membre de l’InCom-UAB, i Tomàs Fabregat, cap de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General (UAB), ens parlaran sobre aquesta iniciativa. Amparo Huertas, membre de la Junta de la SCC-IEC i directora de l’InCom-UAB, serà l’encarregada de moderar aquesta segona part.

L’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (ASRC) recull una selecció de fragments digitalitzats d’emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya. De moment, permet l’accés a 2.200 fragments d’unes 500 emissores. Es tracta de breus d’espais radiofònics de diferents gèneres, indicatius d’emissores i publicitat. Una part significativa del material recopilat procedeix del tercer sector radiofònic i de les emissores municipals. També hi ha molts enregistraments breus de ràdios públiques i privades, i alguns fragments d’emissores internacionals que han emès en català a les bandes d’ona curta.

Aquests documents sonors només es poden trobar en aquest arxiu i demostren la importància de la ràdio dins dels moviments socials i de la informació de proximitat. Reunir aquest material ha estat possible gràcies a la col·laboració de persones aficionades al món de la ràdio, col·leccionistes particulars, oients fidels, professionals del mitjà i aportacions d’algunes emissores. És un projecte obert a la participació de la ciutadania.

L’altra ràdio (RNE-Ràdio 4), enregistrament en directe

La jornada finalitzarà amb l’enregistrament en directe del magazín radiofònic L’altra ràdio (RNE-Ràdio 4). Aquest és un espai dedicat a parlar de l’actualitat de la ràdio, la televisió, Internet i les aplicacions. Amb més de 2.400 edicions, es va posar en marxa l’any 1980. Ha rebut diversos premis, entre els quals cal destacar el Premi a la Comunicació i la Divulgació de les TIC a la 27a edició de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica el març del 2022, iniciativa promoguda per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF).

Aquesta edició especial de L’altra ràdio, feta des de l’IEC, es farà ressò de les activitats i iniciatives de la SCC-IEC i, amb aquest objectiu, inclourà una entrevista a Joan Francesc Fondevila, el nou president de la SCC-IEC, després de les eleccions del passat mes de novembre. Es parlarà sobre l’estrena de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya i també està prevista una tertúlia amb Josep Lluís Micó (degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull), Enric Marín (degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona) i Carles Pont (degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra).

Suport a la creació del Museu de la Ràdio a Catalunya

La SCC-IEC aprofitarà el Dia Mundial de la Ràdio per a manifestar el seu suport a la creació a Catalunya del Museu de la Ràdio. Aquesta és una iniciativa impulsada pel programa radiofònic L’altra ràdio l’any 1995. L’any 2018 es va redactar un manifest (https://altraradio.cat/formulari.html), que ja ha recollit 600 adhesions personals o d’organismes, com ara el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Associació de Catalunya o la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya, i, ara, s’hi ha afegit la SCC-IEC.

Programa