L’estudi aporta noves dades sobre com la paleta de colors i la velocitat de les escenes poden incrementar la fatiga visual en les persones joves. La recerca l’han desenvolupat experts en òptica i optometria de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i en tecnologia multimèdia, disseny i animació del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), amb la participació de 30 estudiants universitaris.

Per fer la recerca, s’han visionat dues pel·lícules icòniques d’animació: Spider-Man: Across the Spider-Verse (Spider-man: Creuant el multivers), coneguda pel seu estil ràpid i de colors intensos, i My Neighbor Totoro (El meu veí Totoro), de Studio Ghibli, caracteritzada per una estètica més calmada i natural. Cada participant va visualitzar les pel·lícules en dues condicions, una en color i una altra en escala de grisos, per tal d’avaluar l’impacte de la saturació del color i el dinamisme de les escenes sobre la fatiga visual.

L’anàlisi es va dur a terme a través de proves objectives i subjectives per avaluar la fatiga visual. Es va observar que la pel·lícula Spider-Man, amb un estil visual dinàmic i colors intensos, va provocar una reducció en el rendiment de les proves optomètriques, indicant una fatiga visual més elevada en comparació amb Totoro.

Els autors suggereixen que incloure pauses visuals o reduir la freqüència de plans ràpids podria ajudar a disminuir la fatiga visual. A més, estudis futurs podrien explorar com l’exposició repetida a aquest tipus d’animació ràpida pot afectar la salut visual a llarg termini. [Font: hem utilitzat la informació facilitada per la nota de premsa de la UPC, que es pot consultar completa aquí].

Citació

Marc Argilés, Elisabet Fonts, Luis Pérez-Mañá, Beatriz Martinez-Navarro, Carles Sora-Domenjó, Elisabet Pérez-Cabré, Bernat Sunyer-Grau, Cristina Rovira-Gay, Carla Molins-Pitarch & Lluïsa Quevedo-Junyent (2024). “Effects of colour and scene dynamism on visual fatigue in animated films”. Scientific Reports 14, 26683 https://doi.org/10.1038/s41598-024-78329-y

Enllaços útils