El binomi comunicació-ajuts públics és cada cop més decisiu, perquè els fons aportats per la UE estan vinculats a l’obligació per part de les administracions gestores de fer una comunicació social efectiva.

Per primera vegada, Europa ha acceptat emetre deute públic per fer front a les conseqüències creades pel Covid-19. Amb aquesta finalitat, ha creat l’instrument NextGenerationEU, dotat amb 809.000 milions d’euros, amb l’objectiu d’aconseguir una UE més digitalitzada, sostenible i innovadora. Entre els països que més s’han beneficiat hi ha Espanya, que ha donat un protagonisme a les seves 19 comunitats i ciutats autònomes en la canalització i estructuració dels fons.

Així mateix, per garantir la seva correcta difusió, la UE va promulgar la necessitat que els Estats membres creïn un lloc web que actuï com a finestreta única. Espanya va crear el seu i va instar les diferents regions a fer el mateix.

Per tant, aquest article explora si les comunitats han creat un lloc web que reuneix informació de la NextGeneration i mesura la seva qualitat. Amb aquesta finalitat, es va crear un protocol format per vuit paràmetres i 65 indicadors. La Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó són les regions amb millor actuació, mentre que les Illes Canàries, Navarra i Ceuta són les més deficitàries [Text extret de l’abstract de l’article amb traducció nostre al català].

(…)


Enllaços útils

Citació

Vilaplana-Aparicio, M. J.; Codina, L.; Martín-Llaguno, M.; Iglesias-García, M. (2025). Comunicació digital i fons europeus NextGenerationEU: anàlisi dels portals web de les administracions espanyoles . Revista de Comunicación, 24(1), 475–518. https://doi.org/10.26441/RC24.1-2025-3712


SOBRE LA SCC