La Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Periodisme i Revistes en Català de la Universitat de Girona convoca la III Jornada de Periodisme i Exili, amb la voluntat de recuperar la memòria individual i col·lectiva de la professió periodística, que ha patit, al llarg dels temps, diversos episodis provocats per la repressió dels governs que han volgut silenciar la lliure expressió d’informacions i opinions. L’exili, voluntari o forçós, representa un cruel desarrelament d’un sector fonamental en qualsevol societat, com és el periodístic.

La Jornada se celebrarà al Port de la Selva el dia 27 de juny. En l’edició d’enguany, es farà una atenció especial als exilis provocats a partir de la Guerra Civil espanyola, iniciada l’any 1936. La guerra va ser un immens drama per a la professió periodística, atès que va implicar la desaparició de molts periòdics, i l’exili d’infinitat de professionals. Algunes fonts han calculat que el 80% dels periodistes catalans es van haver d’exiliar i molts d’ells ja no van tornar.

El programa de la Jornada consta de quatre conferències: Isidro Corbinos: Barça, La Vanguardia, exili, a càrrec de Josep M. Casasús, catedràtic honorari de la UPF i membre emèrit de l’IEC. Irene Polo: exili i mort a Buenos Aires, a càrrec de Glòria Santa-Maria, llicenciada en Filosofia i en Ciències de la Informació. Els exilis desconeguts, els anònims redactors, cronistes i corresponsals. Agustí Cabruja: l’exili a Mèxic, a càrrec de Josep M. Figueres, professor honorari de la UAB i L’exili dels periodistes al 1936, a càrrec d’Albert Balcells, membre emèrit de l’IEC.

Així mateix, hi hauran dues exposicions: “Mostra bibliogràfica de llibres de periodistes catalans a l’exili” comentada per Josep M. Figueres i “Veus exiliades”, una exposició artística, interpretada per la seva autora, Jimena Lucas, la qual ens oferirà una performance teatral i conceptual que reflecteix el silenci forçat de la infància a l’exili i l’exili dels periodistes.

Lluís Costa, director de la Càtedra i professor de la Universitat de Girona, ha indicat que la Jornada porta com a subtítol “L’exili dels periodistes: el silenci d’una nació”, atesa “la malaurada i dramàtica incidència de la Guerra Civil i de la repressió franquista en el món periodístic”.

La Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Periodisme i Revistes en Català te com a patrons l’APPEC (Editors de Revistes Digitals), l’Ajuntament del Port de la Selva, Ribas Àlvarez Assessors i Consultors, la Fundació Valvi, Iglésies Associats, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el GEiEG i la Fundació Atrium Artis.

Per l’organització d’aquesta III Jornada, la Càtedra ha disposat de la inestimable col·laboració de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, amb el suport del Consell Social de la UdG, la Generalitat de Catalunya, el Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional de la UdG, el Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la UdG, el Laboratori de Prospectiva i Recerca en Comunicació, Cultura i Cooperació de la UAB,  la Societat Catalana de Comunicació, l’Institut d’Estudis Empordanesos i Bonart Cultural.


La inscripció a la Jornada és gratuïta i cal fer-la a través de l’enllaç: https://forms.gle/3o4QpWhCXXA2Chfh6


Totes les persones inscrites rebran, el dia de la Jornada, l’exemplar d’un llibre del fons del Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional de la UdG.

Enllaços útils


SOBRE LA SCC