[Figura: Captura de la part superior de l’informe ressenyat. Fer clic en la captura per a descarregar l’informe complet]

Un cop més, el món dels mitjans està totalment revolucionat. Com sempre, els canvis tecnològics importants produeixen enrenou, tant des de les perspectives distòpiques com des de les utòpiques. Gran part ha estat generat a les xarxes socials pels equips de relacions públiques de les empreses i pels polítics.

La cobertura des dels mitjans i els comentaris d’experts també han passat de tenir una mirada entusiasta sobre els avenços positius a camps com la medicina a visions molt més aterridores, de forces negatives desfermades: la IA generativa està produint un sisme submarí de desinformació automatitzada i indetectable; es tem que amplifiqui la discriminació, el discurs extremista i les desigualtats.

I què cal dir sobre el seu impacte en el periodisme? Novament, gran part de la cobertura s’ha enfocat a la manca de confiabilitat de moltes de les eines de la IA generativa ia la controvèrsia sobre la seva fam voraç per dades alienes per entrenar els seus algorismes.

A mesura que la tempesta i l’enrenou inicials esdevenen en consideracions més pràctiques, hem parlat amb organitzacions de mitjans al voltant de tot el món sobre aquest nou corrent de canvi tecnològic i els hem consultat què estan fent amb IA i amb la seva variant generativa, què podrien fer en el futur i quines són les seves pors i expectatives sobre el seu impacte a la sostenibilitat i qualitat d’una indústria periodística cada cop més pressionada.

Tant si sents emoció o pànic sobre allò que la IA generativa té capacitat de fer, aquest informe deixa clar que és vital aprendre i involucrar-se amb aquesta tecnologia, que va a canviar el món sobre el qual informem. Demanda atenció crítica per part de periodistes independents i informats i, de fet, el nostre informe mostra que ja està canviant al periodisme: genera oportunitats emocionants per a l’eficiència i fins i tot per a la creativitat, tal com un participant ens va explicar: “Alliberar temps perquè els periodistes continuïn fent la seva treball és el major impacte que vam obtenir

(…)

[Font: text procedent de la introducció de l’informe de JournalismAI ressenyat]

Enllaços útils