La professió periodística i la seva funció mediadora entre la realitat i el públic a qui s’adreça han quedat profundament alterades pels canvis tecnològics derivats de la digitalització.

El pas de l’univers analògic al digital ha provocat que l’activitat periodística, en qualsevol llenguatge, suport i format, s’hagi vist afectada per l’aparició de l’hipertext i l’eclosió de les xarxes socials, i s’enfronta al repte de com explotar-ne les múltiples i potents capacitats que proporcionen el metavers, la intel·ligència artificial o el relat automatitzat.

Aquestes innovacions obliguen el professional del periodisme a una redefinició constant i obren un ampli ventall de rols i funcions en permanent evolució, que poden contribuir a augmentar la qualitat i l’abast del periodisme o bé, mal utilitzats, pervertir l’activitat informadora. El XXIX congrés de la Societat Espanyola de Periodística, que tindrà lloc a Barcelona els dies 29 i 30 de juny de 2023, tractarà sobre els nous rols de la professió i els reptes a què s’enfronta, que plantegen un debat sobre les necessitats formatives, els dilemes ètics i la frontera entre el servei a la societat i la rendibilitat dels actuals models de negoci.

Organitza:

Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Universitat Ramon Llull
Societat Espanyola de Periodística
Enllaços útils